Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 14:51 - "ГОСПОЖО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ" - 5
Автор: giorgiocbr Категория: Политика   
Прочетен: 7170 Коментари: 11 Гласове:
-1

Последна промяна: 29.02.2012 11:30


Пред Вас е петия от поредица постинги, посветени на държавите от Европейския Съюз и корупцията. Поредицата е провокирана от непрекъснатите обиди, които България понася от високомерни европейски политици, затънали до гуша в корупция и лобизъм, но иначе обичащи да размахват пръст.

Конкретния повод, откъдето идва и заглавието, e тъпото въпросче на една австрийска журналистка към Премиера, който сполучливо я нарече "Госпожо от Европейския Съюз".

Продължаваме с прекрасните взаимоотношения на Бритиш Петролиъм с водата, въздуха и всички живи същества на тази прекрасна планета.



1. Предистория на Терминирането на океани, брегове, риби и индианци


„Бритиш Петролиъм” е бивш държавен британски конгломерат, чиито интереси датират още от началото на 20 век. В големи периоди от британската история дипломатическите отношения на Великобритания с държавите от Близкия Изток са били подчинени почти изцяло на нуждите на компанията, която от своя страна е захранвала с петрол прогресивно нарастващите нужди на английската икономика.

Компанията „Алиеска”, собственост на BP, е пионер в разработването на находищата в Аляска. Нефтът на Аляска е нефт на BP. Компанията е собственик и контролира почти половината /46%/ от нефтопроводната мрежа на Аляска. Заедно с „Ексон”, сега „ЕксонМобайл” /младши партньор/ и още четири компании.

Всичко върви добре до една паметна дата за Северна Америка и целия свят.


2. Каква прекрасна компания, а да й се падне такъв Капитан...

На 24 март 1989 година танкерът „Ексон Валдез” се разби и покри хиляда и двеста мили /над четири пъти размера на българското черноморско крайбрежие/ с нефтен разлив.

Официалната версия и до ден днешен продължава да бъде следната: „Пиян Капитан се удря в риф”. Не й вярвайте.

В действителност в момента на удара Капитан Джо Хейзълуд не бил дори около руля, а на най-долната палуба на кораба, отспивайки тежкия си махмурлук. Човекът, оставен на щурвала, е бил третият помощник-капитан. Дори и той никога нямаше да се блъсне в Блай Риф, ако просто е бил погледнал своя радар Рейкас. Той обаче така и не е могъл да го направи, защото радара не е бил включен. Работата на сложната система Рейкас струва доста пари, така че пестеливото управление на „Ексон” я е оставило повредена и безполезна цяла една година преди катастрофата.


3. Нещо мирише. Май не са само водата и въздуха?

Индианците от племето Чугач в пролива Принц Уилям инициират собствено журналистическо разследване, което стига до 20-годишна документирана поредица от манипулирани доклади за безопасност, незаконни сделки между шефовете на нефтени компании и програмирано малтретиране на свидетели. Обобщението набъбва до четири тома от писмени доказателства. Естествено, почти нищо от тях не достига до знанието на хората – медиите също са изключили радара си. Ето част от историята, касаеща начина на работа на BP, която никога не е била разказана:

-         Вътрешен меморандум от закрита среща на петролните компании в „Алиеска”, предвождани от „Бритиш Петролиъм”. На тази среща остро се изказва шефа на операциите във Валдез. Въпросният Тео Поласек предупреждава директорите, че овладяването на разлив в пролива Принц Уилям със сега наличната апаратура е практически невъзможно. Точно там става и катастрофата. Поласек заявил спешна нужда от милиони долари за закупуване на апаратура, овладяваща разливите. Законът го изисквал. Компаниите го обещали. Но на въпросната среща този разход бил отхвърлен. Приели само точка, която гласяла че при разлив ще хвърлят във водата малко дисперсанти и ще си ходят. Така и станало впоследствие. На срещата се е решило, че ще се реагира незабавно на нефтени разливи само в ръкава Валдез и тясната част на протока Валдез. Нито дума за пролива Принц Уилям.

-         По пътя на простата логика хората от племето са очаквали по-малките разливи да алармират BP и да поставят нащрек правителствените регулатори и контрольори – системите за овладяване на разливите не са на нужното ниво. Лабораторният техник на групата „Алиеска” обаче, жена на име Ирлин Блейк, свидетелства как шефовете в BP редовно са й нареждали да променя тестовите резултати и да елиминира показателите „нефт в морската вода”. Процедурата била проста, казва госпожа Блейк. Нареждано й е било да изхвърля замърсената вода и да пълни тестовите колби от варел с пречистена морска вода, наричан „Магическия варел”.

-         Конфиденциално писмо от Април 1984 години, над четири години преди големия разлив, написано от Капитан Джеймс Удъл – командир на Порт Валдез на нефтената група, предупреждава: „Заради намаляване на личния състав, остарялото оборудване, ограничената подготовка и липсата на персонал съществува сериозно съмнение, че ние ще сме способни да овладеем и изчистим среден или голям нефтен разлив”. Капитан Удъл свидетелства и за „покрит” нефтен разлив преди сблъсъка на „Ексон Валдез”, макар и не толкова голям колкото този при катастрофата. В момента в който се подготвил да докладва и на Правителството, шефът му го принудил да прибере доклада си със писмена заповед в стил Оруел: „Направил си грешка. Това не е нефтен разлив. Опасност от разлив просто няма!”.


4. Нерде Аляска, нерде Лондон

След катастрофата с „Ексон Валдез” съвсем естествено „Бритиш Петролиъм” не се е натискала името й да се свързва с „Алиеска”. Всяка крушка обаче си има опашка, а всяка история – предистория. Лондонската централа на BP документирано и доказано е знаела за фалшифицирането на докладите до американското правителство девет години преди катастрофата. Какво обаче се е случило с будните хора, алармирали за нередностите много преди разлива?

Капитан Джеймс Удъл е бил изнудван с досие за брачни изневери /все фалшиви/. След като това не дава резултат, му предлагат като ултиматум финансова компенсация, при условие че напусне щата Аляска в рамките на няколко дни, и подпише декларация, че никога повече няма да се връща там.

Чарлз Хамъл е независим нефтен износител от Вашигтон, щата Колумбия, който на свои разноски няколко пъти е посещавал централата на BP в Лондон, за да алармира висшия мениджмънт за нередностите, фалшификациите и опасностите. Те, естествено, на първо време му благодарят и го потупват по гърба. След което стартират тайна кампания за изгонването му от индустрията. Наемат експерт от ЦРУ, който да подслушва телефонните линии на Хамъл. Натъпкват дома му с микрофони, прихващат кореспонденцията със съпругата му, и се опитват да инсценират хващане „на калъп” с млада жена. Атаката с индустриален шпионаж е инициирана и ръководена лично от Джеймс Хермилър – директор на BP и президент на „Алиеска”. Тази лудория обаче лъсва на бял свят. Американския федерален съдия, който гледа случая, описва действията на „Алиеска” като „поведение, напомнящо ми за нацистка Германия”.


5. Замалко да забравим: Там живеели и хора

Тяхната любовна история с BP започва още през 1969 година, когато земите им и това което се намира под тях е купено от BP и „Алиеска” за един долар /да им предложим бартер за „Кремиковци”?/. Артър Голдбърг, съдия във Върховния Съд на САЩ, се опитал да коригира този грабеж и да помогне на местните хора при искането им за земята. Собствения им адвокат обаче ги посъветвал да не оказват натиск за допълнително заплащане. Малко след това същия станал адвокат на „Алиеска”.

Племената се опитват да махнат с ръка и да продължат да се занимават с единственото, което могат и искат да правят: Лов на тюлени, риболов, търговия с уловеното и натурални размени на месо и кожи.

Журналистите се връщат в пролива на десетата годишнина от разлива. Вместо за лов и риболов, в селището Ченега индианците се приготвят за още едно лято в стъргане на скалите.

Десет години след разлива, за един сезон, индианците изнасят от плажовете си над 20 тона токсични нефтени утайки от катастрофата на „Ексон Валдез”. В село Нануалек десет години след катастрофата Щатът отново обявява мидите за негодни за консумация, отровени от „персистиращи въглеводороди”. Сьомгата е масово с абсцеси и тумори, херингата така и не се завръща, а мястото с колония от морски лъвове на остров Монтагю отсава завинаги тихо и празно.

И цялата тази романтика - благодарение на фалшификациите и престъпленията на Бритиш Петролиъм.

Чия беше сондата, която уби Мексиканския залив преди година? Иска ли питане?

Задавали ли сте такива въпроси във Великобритания, госпожо австрийска пишман - репортерка, или обичате да се правите на интересни само в бедни съседчета като нас?


Следва: Капитализъм по френски, или как от изключително крадлив кмет се става Президент. Кратка история на възхода на Жак Ширак.




Гласувай:
0



1. анонимен - JRZMwAkxDECIGqQW
26.05.2011 19:07
iyfwNc , [url=http://noaglbeeflcg.com/]noaglbeeflcg[/url], [link=http://oxvmpczczyqf.com/]oxvmpczczyqf[/link], http://xtxtsaljnuwq.com/
цитирай
2. анонимен - zLYHsnFZlW
28.05.2011 17:13
Clytem <a href="http://lfjoaedwrdby.com/">lfjoaedwrdby</a>
цитирай
3. анонимен - LzAEQKwJDRnkBa
31.05.2011 20:28
ELqqMt , [url=http://mosylzyozxiy.com/]mosylzyozxiy[/url], [link=http://riphqfubpskp.com/]riphqfubpskp[/link], http://kbpjxsgbxkab.com/
цитирай
4. анонимен - Много правилно, точно така е! Все ...
20.01.2012 11:35
Много правилно, точно така е! Все гледат в чуждата паница, а не виждат свойта!
цитирай
5. sandolino - Драги повелителю на язовирите,
09.02.2012 16:24
Да беше се научил поне къде и как се членува в българския език... Че то бива всеки път за започваш с една и съща грешка, ама в един момент човек си казва, че колкото и да упорстваш, "Пред Вас е петия..." трябва да се пише "Пред Вас е петияТ..." Натам не съм чел и нямам намерение да чета. Жив-здоров!
цитирай
6. анонимен - Да беше се научил поне къде и как се ...
11.02.2012 14:00
sandolino написа:
Да беше се научил поне къде и как се членува в българския език... Че то бива всеки път за започваш с една и съща грешка, ама в един момент човек си казва, че колкото и да упорстваш, "Пред Вас е петия..." трябва да се пише "Пред Вас е петияТ..." Натам не съм чел и нямам намерение да чета. Жив-здоров!

Ами че той нямал весше образование, какво искаш от човека. Не можел да пише правилно, ама пък пише все в угода на властта, защо му е тогава образование за да стане шеф. Обещал е да не трие, ха да видим!
цитирай
7. анонимен - Поредният боклук
17.02.2012 22:51
И тоят е поредната издънка на Гербаджийската хунта. Ама нормален човек, още повече специалист в дадена област не може да общува с тези отрепки от Герб.
цитирай
8. анонимен - Да пишеш граматически правилно се ...
21.02.2012 19:21
Да пишеш граматически правилно се учи да 5-6 клас, а не във ВУЗ!
цитирай
9. анонимен - Да не ти пука!
25.02.2012 13:53
Толкова много хейтъри има, че да не ти пука. Знай, че има и хора, които не те познават, но те уважават. sofiaguy
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: giorgiocbr
Категория: Политика
Прочетен: 356616
Постинги: 77
Коментари: 1322
Гласове: 873
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930