Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2011 12:10 - "ГОСПОЖО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ" - 2
Автор: giorgiocbr Категория: Политика   
Прочетен: 11404 Коментари: 25 Гласове:
2

Последна промяна: 29.02.2012 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пред Вас е втория от поредица постинги, посветени на държавите от Европейския Съюз и корупцията. Поредицата е провокирана от непрекъснатите обиди, които България понася от високомерни европейски политици, затънали до гуша в корупция и лобизъм, но иначе обичащи да размахват пръст.

Конкретния повод, откъдето идва и заглавието, e тъпото въпросче на една австрийска журналистка към Премиера, който сполучливо я нарече "Госпожо от Европейския Съюз".

Продължаваме с приватизацията на Великобританските ЕРП-та по времето на г-жа Маргарет Тачър.


1. Началото

Поройният дъжд от пачки за политиците нито е ограничен само до САЩ, нито е започнал оттам. Но с натрупания там опит в позлатяването и осребряването на политически контакти, компании като "Садърн Илектрик" и печално известните "Енрон" забиват поглед в Англия, като първо и най-важно стъпало към разрастването на компаниите им в световни енергийни монополи. Облечена в благозвучното клише "Визия за глобализация на енергоснабдяването", стратегията им беше проста: Намираме някой луд да официализира идеите ни как да ограбим хората там, след което намираме и алчни политици, които да ги узаконят.

Лудия Професор в случая е д-р Стивън Литълчайлд - случайно или не, възпитаник на Университета в Тексас, САЩ. Същия замисля схема за заместването на британската държавна собственост върху комуналните услуги с нещо, за което почти всеки икономист знае, че нарушава всички природни теореми и обикновения здрав разум: Свободен пазар на електричеството.

Фактът, че истински свободен пазар на електричеството практически не съществува никъде по света /в България цените се регулират от Държавния Регулатор ДКЕВР/, не спира британската Желязна Лейди, госпожа Маргарет Тачър, да го приеме. Убеждават я обаче нещо повече от простите пазарни теории. На ухо й шепне някой си Лорд Уейкъм, по това време все още просто Джон Уейкъм - министърът на енергетиката на Тачър.

Именно Уейкъм одобрява първата "търговска" електроцентрала в Англия. Тя е собственост на страхотна компания, създадена едва през 1985 година /млади, но пък напористи...?/ - "Енрон".

Решението на Лорд Уейкъм означава, че за пръв път в света собственик на електроцентрала, а именно "Енрон", може да иска всяка една цена, която пазарът понесе. Или по-точно казано в случая, която пазарът НЕ МОЖЕ да понесе...

Точно този акт през 1990 година изстреля "Енрон" като напълно дерегулиран международен търговец на електричество. Как само звучи, а?


2. Черешката на Тортата - колко е хубаво да си Лорд:

Малко след упоменатите събития, компанията "Енрон" включи въпросния Лорд Уейкъм в Борда на Директорите си, и го вкара в Комитета си по ревизиите и съответствието, който е натоварен да следи счетоводните методи на компанията. Освен хонорара за участието си в Борда /10.000 долара на месец/, компанията му плаща и сладки хонорари за консултантски услуги.

Ако това Ви шокира като конфликт на интереси, конфликтът е отличителната способност на Уейкъм. Негова светлост поема постовете в "Енрон", докато продължава да е гласуващ член на Парламента, и веднага след като вече не е министъра, току що подписал тлъстата глобална схема на "Енрон".

Ето малък жокер: Във Великобритания това е съвсем законно.

Положението става съвсем порнографско като се сетим как фалира "Енрон", и че същия Лорд Уейкъм е бил сред хората, които е трябвало да следят разходите и счетоводството на компанията.


3. Убий Енергетиката, или поне я изцеди докрай

След сделката с "Енрон" същия този Лорд Уейкъм подтиква британското правителство да разпродаде всяка електроцентрала в страната, заедно с всички кабели - от централите до домовете на хората. Тачър незабавно стартира лудостта, като успоредно с това пуска в ход "Електрофонд Англия - Уелс", мечтата на професор Литълчайлд. На хартия това е аукционна къща за киловати, която ще определя цената на електричеството в страната на принципите на свободния пазар и конкуренцията. На теория това е академична красота на човешката мисъл, която заслужава дълги ръкопляскания. Само си представете: Новите частни собственици на електроцентрали ежедневно ще се конкурират и ще наддават един срещу друг, безжалостно подбивайки цените на тока до жълти стотинки в желанието си да бъдат именно те хората, продаващи на английските потребители.

Това поне е била теорията.

Спорно е дали схемата на Тачър се е провалила в следващите часове или следващите дни. Безспорното е едно: Електрофондът бързо става игрище за индустриален хазарт. Прилагайки техники за манипулации, добре шлифовани отвъд Океана, дерегулираните компании експертно изпразват като с прахосмукачка джобовете на потребителите.

Цените на електричеството не само не намаляват, но скачат в пъти, а някои от инвестициите в този дерегулиран сектор повишават стойността си с 300 до 400% буквално за една нощ.

Тачър награждава Лудия Професор - Литълчайлд, с отговорността /добре платена/ за регулирането на създадената от самия него каша в електрическата индустрия. Когато мандадът му изтича през 1998 година, британците получават в наследство "свободен пазар" на постоянно поскъпващ ток, който работи като нагласено казино и е редовно огласяван от скандали след изтичането на информация за тайни споразумения между привидните противници на пазара.

Къде отиде на работа професор Литълчайлд след края на мандата си? Иска ли питане... В "Енрон", естествено!.


4. Искам и аз, искам и аз!!!

Нямало е начин "Садърн" да остави британците и "Енрон" да вземат сами цялата плячка от цял един народ, при това богат. През 1995 компанията, свирепо съдена в САЩ от потребители и регулатори, купува Югозападния Електрически Борд на Англия.

Сладка сделка - в Англия "Садърн" продава на двойно по-високи цени от определените в Джорджия, и прибира пет пъти по-големи печалби от разрешените в САЩ. Това е първата покупка на ЕРП от страна на американска електрическа компания извън САЩ. Печелившо, ново, смело, и... незаконно!

Поне така казва Законът. Въпреки безмилостните секири на Буш-старши, много от регулациите на Рузвелт още оцеляват. Една от тях казва: Забранено е на американски електрически компании да играят хазарт с операции в чужбина /дори да действат извън щата си, но да не издребняваме.../. Както обаче показва "Енрон", правилата са просто дребни пречки пред голямата цел. Или голямото лапане, все тая. Или ги нарушаваме, или ги "реформираме". 

Комисията по ценните книжа и борсите благославя покупката на "Садърн" пост фактум. Да се прегъне Комисията, особено пост фактум, не е никак лесна задача. В случая обаче "Садърн" имаха коз в ръкава: "Ентерджи Интернешънъл" от Литъл Рок, Арканзас.

По това време Президент вече е Бил Клинтън, а "Ентерджи" - клиент на жена му /аман от тия тъпи конфликти на интереси, а?/, който също иска парче от английската лапаница.

"Ентерджи", почти банкрутиралият клиент на Хилари Клинтън /понастоящем външен министър на САЩ, спокойно.../, скоро стана горд собственик на гиганта "Лондон Електрисити". Само за осемнадесет месеца "Ентерджи" подметна "Лондон Електрисити" на френското правителство с печалба от над един милиард долара. Възвръщаемост като слънце, спор да няма.


Още ли мислите че сме най-корумпираната държава в Европа, госпожо от Австрия?



Следва: Монсанто, или "къде е млякото".



Гласувай:
2



1. анонимен - Поздравления, авторе
08.03.2011 13:10
Да си видат нааканите гащи, господата и госпожите от Европата!

Браво!
цитирай
2. анонимен - Вярно
08.03.2011 13:17
Ние не сме по лоши от тях! Нали все пак сме гледали и учили от тях?
цитирай
3. giorgiocbr - Хм...
08.03.2011 13:19
Анонимен 1 - благодаря. Това е целта.

Анонимен 2 - като гледам какви ги вършат, има още доста да учим...
цитирай
4. анонимен - Егати...
08.03.2011 14:58
Страшни чудесии правят тия хора, голяма лакомия.
Ако не е тайна, авторски ли е постинга? Откъде можем да четем други такива неща - източника Ви тайна ли е?
цитирай
5. giorgiocbr - Анонимен 4,
08.03.2011 15:35
Статията е изцяло авторска, като всички останали в блога ми. Копи-пейста и трупането на рейтинг не са ми в приоритетите, да не кажа че ме дразнят нечовешки. Особено когато не се цитира източника.

Ползвал съм материали от разследвания на Грег Паласт и британския вестник Обзървър. Може и да ги има в Интернет /на български мисля че не/, но аз лично все още си купувам и чета книги. Най-малкото за да дам скромния си финансов принос към труда на този, който разследва и пише.

Поздрави.
цитирай
6. анонимен - Страшен си
09.03.2011 14:33
Поздравления за кампанията !!!

Напълно съм съгласен с тезата ти, че няма нужда да правим свирки на т. нар. "Велики сили" - малко по - високо вдигнатите глави никак няма да ни навредят, особено в аспекта на приближаващия хаос откъм Азия и Африка - нужни сме им както никога досега, за което е редно да започнат да си плащат.
цитирай
7. giorgiocbr - Anonimen 6
09.03.2011 19:11
Thanks, man.
цитирай
8. анонимен - YGqmAqEBVXALfwKuHmk
24.05.2011 23:24
That saves me. Tnahks for being so sensible!
цитирай
9. анонимен - qOuNzwdBROnEwxGFNB
25.05.2011 09:36
Wow, thatВ’s a really cevler way of thinking about it!
цитирай
10. анонимен - KVXWLvEsZHD
25.05.2011 13:15
U6CrvQ <a href="http://avzdcbzupsbq.com/">avzdcbzupsbq</a>
цитирай
11. анонимен - rSBZXNanKDcPrRFqg
25.05.2011 13:56
Hey, that post leaves me feeinlg foolish. Kudos to you!
цитирай
12. анонимен - xbJUunzAKZTxhq
25.05.2011 14:29
And I thought I was the snesilbe one. Thanks for setting me straight.
цитирай
13. анонимен - FxuMNHuxTpMJj
25.05.2011 15:20
JxQTxm <a href="http://xpcdesokzgav.com/">xpcdesokzgav</a>
цитирай
14. анонимен - AvyYqviwZNCZZ
26.05.2011 13:40
ORJRog <a href="http://qburatsjvjuv.com/">qburatsjvjuv</a>
цитирай
15. анонимен - hLAgnrpzH
26.05.2011 13:54
llwFwe <a href="http://yhsodojuisoe.com/">yhsodojuisoe</a>
цитирай
16. анонимен - PhbSyvQu
26.05.2011 18:23
XWwwIy , [url=http://rzuvypvntnaj.com/]rzuvypvntnaj[/url], [link=http://xivmgeskjlug.com/]xivmgeskjlug[/link], http://omiabgjehsfx.com/
цитирай
17. анонимен - VQwJiHvgTHp
26.05.2011 18:24
FJakf6 , [url=http://itdfwzdbheym.com/]itdfwzdbheym[/url], [link=http://mwlszjoxzwmh.com/]mwlszjoxzwmh[/link], http://ourobznyidie.com/
цитирай
18. анонимен - UPvzWXVtjLD
26.05.2011 18:40
6Hz97A , [url=http://irmcaqftfonk.com/]irmcaqftfonk[/url], [link=http://cokezsdhcbfc.com/]cokezsdhcbfc[/link], http://crzsulwhgjgl.com/
цитирай
19. анонимен - dMcmVIUxn
28.05.2011 16:50
Iw7Ohi <a href="http://bitpiypzvudu.com/">bitpiypzvudu</a>
цитирай
20. анонимен - TWUXGrokkbu
28.05.2011 16:53
HfDntd <a href="http://xpoxjrrkwxqk.com/">xpoxjrrkwxqk</a>
цитирай
21. анонимен - ZYOxvOLWzR
28.05.2011 17:27
gqG0qv <a href="http://uabkagwoklun.com/">uabkagwoklun</a>
цитирай
22. анонимен - LeBNRMfXF
31.05.2011 19:40
9SFMOV , [url=http://qpibpkzqbbba.com/]qpibpkzqbbba[/url], [link=http://tobmkctkgkaj.com/]tobmkctkgkaj[/link], http://kvmtlthgqjep.com/
цитирай
23. анонимен - IVutWKywAO
31.05.2011 20:30
UeZgD9 , [url=http://wwsodyuetpag.com/]wwsodyuetpag[/url], [link=http://kyzxygwpiwjb.com/]kyzxygwpiwjb[/link], http://rkxbpmmxmjfa.com/
цитирай
24. анонимен - NkrVBwcmeXQLEj
01.06.2011 12:35
GTY3OM , [url=http://fgkuzvbdylnp.com/]fgkuzvbdylnp[/url], [link=http://makisntlbnuq.com/]makisntlbnuq[/link], http://vkbmojloyzrn.com/
цитирай
25. анонимен - wBMNUtSpfystAwnc
01.06.2011 12:45
zSxxhL , [url=http://bjkzpboijymp.com/]bjkzpboijymp[/url], [link=http://vhuougyehcuj.com/]vhuougyehcuj[/link], http://trgvpvmljzfw.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: giorgiocbr
Категория: Политика
Прочетен: 357002
Постинги: 77
Коментари: 1322
Гласове: 873
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930